Kommunistsverige och Kina

Läste just en artikel om svensk musikexport på DN.se och såg detta roliga citat angående varför svensk musik är populär i Kina:

- På mässan i Kanton sa chefen där till mig "vi vill arbeta med svensk musik för Sverige är vår vän, vi har aldrig krigat och ni är fortfarande kommunister och inte medlemmar i Nato. Snälla hjälp oss att hålla amerikansk musik utanför våra gränser", berättar Anders Hjelmtorp, vd på Export Music Sweden.

Gaoxing, vår kinesiska musikjournalist på Last.fm, blev såklart snabbt offer för mina frågor om hur kineser ser på Sveriges politiska profil. Och hon bekräftade att de flesta ser Sverige och resten av Skandinavien som den sista kommunistutposten i Europa. Och de som är mer pålästa ser ändå musiken som en gyllene medelväg, västerländsk kultur inpackad i socialistisk export.
Den kinesiska regeringen gillar bilden av svenskar som kommunister, och fortsätter att hjälpa fesivaler som NOTCH att föra in mer skandinavisk kultur i Kina. Dessutom är den mesta musiken från Sverige på engelska, vilket konkurrerar ut många andra europeiska länders export.
När vi misslyckas med att bibehålla den svenska modellen inom politiken, kanske vi lyckats med den inom musiken istället?

image130

Kommentarer
Postat av: Anonym

intressant , man frågar sig hur ett så numera ganska öppet genominformerat IT samhälle - ändå kan konservera schabloner. Kan vara Palme kanske som gjöt vårt "varumärke" i kinesisk granit i samband med vietnam för 40 år sedan.../pa

2008-03-07 @ 20:00:23
Postat av: Patrik

Kanske för att pophögern aldrig kommer utanför landets gränser. Förresten. Finns det nån pophöger? Kanske Thomas Ledin?

2008-03-10 @ 02:10:57
URL: http://pudding.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0